Tanderosie, u heeft het onze tandarts vast weleens horen noemen. We spreken van tanderosie, als het tandglazuur of wortelcement in uw gebit wordt opgelost door zuur dat niet afkomstig is van mondbacteriën. Het is van groot belang om tanderosie tegen te gaan, omdat het glazuur op uw tanden en kiezen anders volledig zou kunnen oplossen. Dat is niet het enige probleem, na het glazuur komt tanderosie namelijk ook voor op het tandbeen onder de glazuurlaag.

Gele tanden

Doorgaans komt tanderosie voornamelijk voor op de gladde vlakken aan de wang- en lipzijde, kauwvlakken van uw kiezen, de snijvlakken en de verhemelte-zijde van uw voortanden. Men herkent tanderosie door het dunner worden of geheel verdwijnen van de glazuurlaag over tanden en kiezen in uw gebit. Hoewel dit wellicht lastig zelf in te zien is, kunt u het ook herkennen aan het geler worden van uw tanden. Niet voor niets hebben volwassenen vaker gele tanden dan jongeren!

De oorzaken van tanderosie

Tanderosie wordt voornamelijk veroorzaakt door de zuren in frisdrank en ander voedsel. Ook overgeven kan zorgen voor een vorm van tanderosie, doordat hier logischerwijs veel zuren bij vrijkomen in uw mond.

Gelukkig heeft uw lichaam een natuurlijke hulpbron die tanderosie tegengaat, namelijk uw speeksel. Speeksel probeert de zuren zo goed mogelijk te neutraliseren, zodat de zuurgraad daalt en het effect hiervan minder groot is. Opvallend is dat juist schone tanden vaak te maken krijgen met tanderosie, doordat u tijdens het poetsen een beschermende laag speekseleiwitten van uw tanden haalt. Voor uzelf is dit lekker fris, maar het zorgt er ook voor dat de kans op tanderosie groter wordt. Laat het poetsen in ieder geval niet achterwege, dit draagt namelijk bij aan het voorkomen van gaatjes en het tegengaan van de vorming van tandplak.

Vermoedt u last te hebben van tanderosie? Klik hier om een afspraak te maken bij onze tandarts!