Bij het beroep van een mondhygienist staat preventie centraal. Bij preventie kan je denken aan zaken zoals gaatjes en ziektes aan het tandvlees. Een mondhygiënist stelt aan de hand van grondig onderzoek een behandelplan op. Hieronder hebben een aantal voorbeeldtaken van een mondhygienist opgesteld.

  • Het in kaart brengen van eventuele afwijking bij de tanden en opstellen van een behandelplan
  • Het maken van zowel röntgenfoto’s als gebitsafdrukken.
  • Naast preventieve handelingen, zijn er ook repressieven maatregelen die een mondhygienist kan uitvoeren. Denk hierbij aan het geven van voorlichting over de verzorging van het gebit. 
  • Het verwijderen van tandsteen en andere soort aanslag op de tanden
  • Het aanbrengen van een nieuwe laklaag met als aanvulling hierop het bleken van de tanden

 

Mondhygiënist en tandarts

Voor een mondhygiënist is het mogelijk om bij een tandarts te werken of zelfstandig aan de slag te gaan. Zo kunnen patiënten direct doorverwezen worden naar een mondhygiënist zonder doorverwijzing. In sommige gevallen kan deze weer patiënten doorverwijzen aan een tandarts omdat ze niet alle behandelingen kunnen uitvoeren.

Onderscheid mondhygiënist en geregistreerd mondhygiënist 

Het verschil tussen de twee ligt in welke mate zij zelfstandig taken mogen uitvoeren. Zo mag een geregistreerd mondhygiënist alle taken zelfstandig uitvoeren zonder goedkeuring van een tandarts. Een niet geregistreerde zal dit altijd nog via een tandarts moeten overleggen. Mocht je nu op zoek zijn naar een goede mondhygiënist in Almere? Dan ben je bij Your Dental aan het juiste adres. Zo beschikken zij over het NVM mondhygiënisten kenmerk, hiermee tonen zij aan goed op de hoogte te zijn van ontwikkelingen in de mondzorg en gediplomeerd mondhygiënist te zijn.